Excite

Met gapen maak je vrienden

Op de universiteit van Connecticut onderzochten wetenschappers het fenomeen gapen. Wanneer je gaapt als reactie op de geeuw van iemand anders, blijkt dit volgens hun bevindingen een teken van empathie te zijn. Het verbindt mensen met elkaar.

Het feit dat gapen, net als 'besmettelijke' lach- of huilbuien, een emotionele reactie is, kan verklaren waarom autistische kinderen aanzienlijk minder leken te reageren op een geeuw van iemand anders. 'Normale' kinderen gaapten tijdens het experiment namelijk twee keer vaker als reactie op anderen dan kinderen met een stoornis.

Behalve mensen beschikken ook honden en chimpansees over het vermogen om empathie te voelen voor hun soortgenoten. Zij reageren er namelijk ook op als een andere hond of chimpansee gaapt. Het is dus niet iets typisch menselijks.

Het onderzoek is uitgevoerd met kinderen als testpersonen, maar geldt ook voor volwassenen. Wil je eens testen of iemand zich emotioneel verbonden met je voelt, gaap en zie wat er gebeurt. Slaakt de ander ook een geeuw, dan is er blijkbaar enige emotionele verbintenis tussen jullie.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Child Development.

Afbeelding: Flickr, gebruiker twob

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021