Excite

Wat te doen met de Mexicaanse griep?

In 2009 ontstond vanuit de normale griepvirussen een nieuw virus in Mexico. Eerst werd het virus de varkensgriep genoemd, maar vanwege de oorsprong werd het al snel de Mexicaanse griep. Het griepvirus verspreidde zich al snel buiten de Mexicaanse landsgrenzen en veroorzaakte een pandemie met uiteindelijk ruim 17.000 doden tot gevolg. Vormt de Mexicaanse griep nu nog steeds een dreiging?

Hoe herken je de Mexicaanse griep?

Als het gaat om de verschijningsvormen van de Mexicaanse griep zijn ze weinig anders dan de 'normale' griep waar zoveel Nederlanders jaarlijks door worden getroffen. Het begint vrij mild met een loopneus, koorts en spierpijn. Mensen met Mexicaanse griep hebben daarbij vooral hevige diarree en braken, iets wat veel minder is bij de Nederlandse seizoensgriep. Ook zou de Mexicaanse griep de luchtwegen veel meer aantasten, waardoor patiënten een verhoogd risico hebben op longontsteking.

Wie is vatbaar voor de Mexicaanse griep?

Hoewel de Mexicaanse griep veel angst heeft veroorzaakt zijn er minder mensen overleden aan deze vorm van het griepvirus dan aan de normale seizoensgriep. Vrijwel alle slachtoffers waren mensen die al in een slechte gezondheid verkeerden. De Mexicaanse griep kwam dan als extra verschijnsel waardoor mensen aan een combinatie van ziekteverschijnselen overleden. Verder zijn alle mensen met een zwak gestel vatbaar, denk aan ouderen of jonge kinderen. Een besmetting enkel met het Mexicaanse griepvirus is niet dodelijk en behoeft enkel de normale griepzorg. Binnen een week kan de patiënt alweer genezen zijn.

Welke behandeling werkt bij de Mexicaanse griep?

In principe kan iemand met een besmetting van Mexicaanse griep er zonder medicijnen weer bovenop komen. Normale griepremmers zoals Tamiflu en Relenza kunnen verlichting bieden. Zorg daarnaast dat je genoeg blijft drinken. Voor mensen in de omgeving geldt: was regelmatig je handen en ventileer de woning goed.

Mexicaanse griep: een gevaar?

De Mexicaanse griep klinkt eigenlijk enger dan het is. Mensen met een goede gezondheid zullen niet sneller de Mexicaanse griep krijgen dan de normale Nederlandse seizoensgriep. Mensen met een zwakke gezondheid moeten wel oppassen, beweeg voldoende, eet gezond en was regelmatig de handen, dan houd je de Mexicaanse griep bijna zeker buiten de deur.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021