Excite

Middagdutje goed voor geheugen

Voel jij je ook wel eens schuldig over je middagdutjes? Niet doen hoor, want uit onderzoek blijkt dat ze goed voor je zijn. Niet alleen word je uitgerust wakker, het helpt je ook nog eens dingen te onthouden.

Volgens onderzoek van de Universiteit van Californië kunnen we na een hazenslaapje van anderhalf uur dingen veel beter onthouden. Tijdens de slaap worden namelijk herinneringen die in de hippocampus worden aangemaakt verplaatst naar het langetermijngeheugen. Hierdoor maak je dus eigenlijk ruimte vrij voor nieuwe herinneringen.

Hoe later het is op de dag, hoe minder goed we dingen kunnen onthouden, bewijs dat de hippocampus inderdaad vol loopt. Een middagdutje is dan de ideale oplossing.

De wetenschappers hebben 44 mensen onderzocht, die een lijst van honderd namen en gezichten moesten onthouden. De helft van de groep mocht een middagdutje doen, de andere helft niet. Aan het eind van de dag werd een zelfde soort test gedaan. Degenen die zich tussen de middag even te ruste hadden mogen leggen scoorden gemiddeld zo’n tien procent beter.

Eerder kwam al aan het licht dat tussen de middag slapen goed is voor de bloeddruk en dat herinneringen die tijdens de slaap worden geactiveerd langer blijven hangen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker bengarrison

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021