Excite

Migraine herkennen en behandelen

Gewone hoofdpijn heeft iedereen wel eens. Maar als het zulke ernstige vormen aanneemt dat je eigenlijk niet meer normaal kunt functioneren, dan kan er ook sprake zijn van migraine. Migraine komt in aanvallen. Deze aanvallen kunnen soms enkele uren, maar soms ook zelfs dagen duren. Soms kondigt een aanval zich aan, dan kun je je er een beetje op voorbereiden.

Begin van een migraine aanval

Een migraine aanval wordt bij een klein deel van de mensen vooraf 'aangekondigd'. Dit gebeurt dan door diarree, een loopneus, een sterk hongergevoel of overgeven. Anderen hebben last van slecht zicht en zien net voor de aanval wat wazig. Als de migraine toeslaat, dan voel je een kloppende of zelfs bonkende pijn in een van beide zijkanten van je hoofd. Soms kan de pijn wat uitstralen naar de nek, slapen of ogen. Het verloop verschilt per persoon; de een heeft direct last van volledige migraine, terwijl de pijn zich bij de ander langzaam opbouwt.

Diagnose van migraine

Je hebt officieel last van migraine als je tenminste vijf aanvallen hebt gehad die per stuk tussen de vier uur en de drie dagen duurden. Tijdens deze aanvallen had je hoofdpijn die vooral aan één kant van het hoofd zit, kloppend of bonzend is en erger wordt als je dingen doet. Eigenlijk zorgt de pijn ervoor dat je niets kunt doen. Licht en geluid maken het geheel nog erger.

Oorzaken van migraine

Migraine is te vergelijken met een soort kortsluiting in je hoofd en kan op allerlei manieren veroorzaakt worden. Bekende oorzaken zijn stress, emoties, sterke prikkels van geluid of licht, hormonale omstandigheden, voeding of bepaalde medicijnen. Ook overmatige inspanning kan migraine veroorzaken.

Behandeling van migraine

Migraine kan het beste behandeld worden met medicijnen en het vermijden van de triggers die de migraine veroorzaken. Veel mensen kiezen er daarom voor om in bed te liggen en te wachten tot de aanval overgaat. Als je regelmatig last hebt van aanvallen, ga dan naar de huisarts. De migraine kan namelijk ook een symptoom van een groter probleem zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020