Excite

Minder melk drinken is ongezond

Melk hoort bij Nederland. Wie is er nou niet opgegroeid met ontbijt en lunch vergezeld door de Witte Motor? En hoewel volgens zuivelbedrijf Campina de totale consumptie van melkproducten wereldwijd blijft stijgen, drinken de Britten steeds minder melk. Britse tienermeisjes hebben steeds vaker een tekort aan jodium. Wetenschappers wijten dit aan de geringere hoeveelheden melk die jaarlijks worden geconsumeerd.

In tien jaar tijd is de Britse melkconsumptie per persoon gedaald van 96 naar 82 liter. Volgens experts komt dit doordat steeds meer mensen op de lijn letten en doordat veel Britten onterecht denken allergisch voor zuivel te zijn.

Volgens voedingsdeskundige Elisabeth Weichselbaum hebben ook volwassenen melk nodig. Het is een bron van jodium, die zorgt voor een gezonde schildklier en een goed werkende stofwisseling. Volgens Weichselbaum hebben we zo’n drie porties zuivel per dag nodig. "Er zijn ook andere bronnen, maar melk is de beste," aldus Weichselbaum tegenover de Daily Mail.

Dat melk een dikmaker zou zijn, is een fabeltje, zegt Anna Raymond van de British Dietetic Association. "In een glas melk zitten veel minder calorieën en suiker dan in een reep chocolade en het is veel beter voor je." Wel doe je er goed aan om volle melk te vermijden. In één glas zit namelijk ongeveer een derde van de toegestane hoeveelheid verzadigd vet. Blijf dus vooral halfvolle of magere melk drinken. Het is zeker niet ongezond en zit boordevol essentiële voedingstoffen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker viëtor

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020