Excite

Minder testosteron, meer financiële risico’s

Mannen die weinig testosteron hebben, nemen meer financiële risico’s. Dit is de conclusie die wetenschappers van de Dake universiteit trekken na een uitgebreid onderzoek onder 298 mensen.

Voor het onderzoek werden de testosteronwaarden van deze mensen onderzocht. Vervolgens mochten de proefpersonen een aantal keer kiezen tussen een vast geldbedrag krijgen of meedoen aan een gokspel om daarmee een hoger bedrag te winnen, of niets natuurlijk. De proefpersonen met een relatief laag testosterongehalte namen meer risico’s en wilden vaker een gokje wagen dan de mannen met meer testosteron. Wel bleek ook strategisch denken nog van belang te zijn: de meeste mannen gingen liever met het vaste bedrag naar huis, als het te winnen bedrag niet heel veel hoger was.

De resultaten van het onderzoek zijn vooral van belang voor de economische wereld, omdat ze kunnen helpen de juiste mensen te selecteren. Voor het handelen in aandelen is het bijvoorbeeld niet praktisch om mensen te kiezen die veel risico’s nemen. Gemiddelde testosteronwaarden zijn dan een beter uitgangspunt. Voor de wetenschappers was de conclusie wel heel opvallend, want zij gingen er in de eerste instantie van uit dat testosteron juist zorgde voor aanzienlijke zelfoverschatting en dus het sneller nemen van grote risico’s. Wel vermoeden ze dat ook de context nog invloed heeft op het wel of niet nemen van risico’s. De resultaten kunnen dus niet zomaar overal ingezet worden.

Afbeelding: Flickr account Perpetualtourist2000

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021