Excite

De mindfulness principes: voor een bewuster leven

De nieuwste psychotherapeutische trend is leven volgens de mindfulness principes. In het kort houdt dit in dat je bewuster leeft met aandacht voor de kleine dingen in het leven. Met een oorsprong in het boeddhisme klinken de mindfulness principes misschien erg spiritueel, maar je zult merken dat mindfulness vrij simpel ook op jouw leven toegepast kan worden.

Mindfulness en boeddhisme

De oorsprong van mindfulness ligt zoals gezegd in het boeddhisme. Mindfulness is een Engelse term voor een onderdeel van de eeuwenoude boeddhistische leefwijze, namelijk de meditaties. In 1979 werd mindfulness voor het eerst geïntroduceerd in een Westers jasje, door microbioloog Jon Kabat-Zinn. Inmiddels worden de mindfulness principes bijna los gezien van het boeddhisme.

Wetenschappelijke benadering mindfulness

Hoewel er na de introductie van mindfulness en in het bijzonder de meditaties twijfel bestond over het nut van deze technieken, is ondertussen uit veel wetenschappelijk onderzoek gebleken dat meditatie en met aandacht leven mensen kan helpen met fysieke en psychologische klachten. De wetenschappelijke benadering van mindfulness heet ook wel 'aandachtstraining' en 'aandachtsgerichte cognitieve therapie'.

Basisprincipes mindfulness

Bij de basisprincipes van mindfulness training gaat het erom dat mensen meer in het nu gaan leven. Veel dingen in het dagelijks leven doen mensen namelijk op de automatische piloot, waardoor het gevoel kan ontstaan dat het leven aan je voorbij flitst.

Mindfulness geeft meer grip op je dagelijkse routine. Het gevolg is dat mensen minder tijd hebben om te piekeren, waardoor stress en problemen een kleinere plaats in je gedachten krijgen. Je leert meer te genieten van activiteiten van dit moment.

Op den duur zul je beter kunnen omgaan met de negatieve dingen in je leven. Je leert ook accepteren dat zaken gaan zoals ze gaan, zonder dat je energie besteedt aan het veranderen.

Mindfulness cursus

Om je verder te verdiepen in de mindfulness principes kun je een mindfulness cursus doen. Deze worden in sommige gevallen online aangeboden, bijvoorbeeld via het online Psychologie Magazine. Je kunt ook naar een workshop mindfulness, of je aanmelden voor een langere cursus mindfulness. Zo'n cursus kun je vaak volgen in je eigen woonplaats, maar bedenk van te voren of de dichtstbijzijnde cursuslocatie ook de beste optie is. Op mindfulness-trainingen.nl vind je informatie over mindfulness trainingen in heel Nederland.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021