Excite

Zo werkt het Mirena-spiraaltje

Er zijn talloze merken anticonceptiepillen, maar wie een spiraaltje wil, komt eigenlijk automatisch uit bij het Mirena-spiraaltje. Het Mirena-spiraaltje is een spiraaltje dat geplaatst wordt in de baarmoeder. Het geeft hormonen af in de baarmoeder. Dit gebeurt gedoseerd; elke dag een beetje. Hierdoor is het spiraaltje bijvoorbeeld geschikt als anticonceptiemiddel.

De werking van het Mirena spiraaltje

Het Mirena spiraaltje wordt niet alleen gebruikt als anticonceptiemiddel, maar helpt ook vrouwen met sterke overgangsklachten of vrouwen die last hebben van veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Het spiraaltje zelf is niet echt een spiraaltje; het is een T-vormig item dat door een arts in de baarmoeder geplaatst dient te worden. De bovenkant van de 'T' bevat een staafje met het hormoon levonorgestrel. Onderaan het spiraaltje zitten twee dunne draadjes die het spiraaltje helpen om goed te blijven zitten.

Het spiraaltje zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals veel taaier en dikker wordt. Hierdoor reageert het niet meer op oestrogeen en wordt de menstruatie minder pijnlijk. Het dikkere en taaiere slijm maakt het ook voor zaadcellen moeilijk om er te komen. Mocht dat wel een keer lukken en een eicel raakt bevrucht, dan kan die eicel zich bijna niet innestelen. Kortom, de kans op een ongewenste zwangerschap wordt met een spiraaltje erg klein.

De Mirena plaatsen

Aan het plaatsen van het spiraaltje gaat een proces vooraf. Eerst moet een inwendig gynaecologisch onderzoek worden uitgevoerd door de arts. Die kijkt of het spiraaltje op een veilige manier gebruikt kan worden. Het plaatsen is vrij snel geregeld. Als je ontspannen bent, hoeft dit niet echt pijn te doen. Het is mogelijk om om een plaatselijke verdoving te vragen.

Nazorg

Als het Mirena spiraaltje eenmaal geplaatst is, moet je na je eerste menstruatie nog een keer terugkomen voor controle. Daarna zie je je arts pas weer als je klachten hebt. Het verwijderen van het spiraaltje is praktisch altijd mogelijk, maar laat dit wel door een arts doen, om de kans op inwendige schade weg te nemen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019