Excite

Moeilijke beslissing? Was je handen!

Wie een moeilijke beslissing moet maken en erg twijfelt over de juiste keuze, hoeft geen goeroe te raadplegen of andere bijzondere activiteiten uit te halen. Het wassen van je handen kan al genoeg zijn. Wetenschappers uit Amerika beweren dat mensen die na het nemen van een moeilijke beslissing hun handen wassen, veel minder last hebben van twijfels achteraf.

Het wassen van de handen zou een teken zijn dat de mensen de twijfel en de zorgen over hun beslissing letterlijk van zich af wassen. Hierdoor ontstaat acceptatie van de genomen beslissing, waardoor er eigenlijk geen ruimte meer is voor twijfel. Het gaat dus om zowel een fysieke als een mentale reiniging.

Voor het onderzoek werd mensen gevraagd een keuze te maken. Het ging hier niet om de meest ingrijpende keuze, maar dat hoeft niet per definitie invloed te hebben. De proefpersonen mochten uit 30 cd’s tien albums kiezen die ze graag zelf zouden willen hebben. De helft van de deelnemers moest daarna de handen wassen, terwijl de andere helft alleen naar de zeep mocht kijken. Die laatste groep bleek achteraf meer twijfels te hebben over de keuze, dan de groep die wél de handen gewassen had.

Volgens onderzoeker Norbert Schwarz zou het resultaat van dit onderzoek ook een indicatie kunnen geven van het effect op andere, veel belangrijkere keuzes in het leven, namelijk het kiezen van een nieuwe auto of misschien zelfs het kiezen van een nieuwe partner.

Afbeelding: Flickr account NickNguyen

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021