Excite

Moderne onderzoeksmethode: de MRI

Vraag aan de gemiddelde leek wat het verschil is tussen een MRI- en een CT-scan, en hij of zij moet je het antwoord schuldig blijven. Dit komt doordat de beelden van een MRI en een CT best op elkaar lijken. Het verschil zit 'm in het feit dat de CT-scanner uitgaat van de absorptie van röntgenstraling, terwijl een MRI-scanner meet hoe de verhoudingen zijn van een bepaald element (meestal waterstof). Als je een MRI moet ondergaan, word je dan ook niet blootgesteld aan ioniserende straling. Maar hoe werkt een MRI dan wél?

De MRI-scanner: supermagneet

Een MRI is, sterk vereenvoudigd uitgelegd, te zien als een soort supermagneet. Kerndeeltjes, zoals waterstof en fosfor, hebben zelf ook een (piepklein) magnetisch veld. Als deze deeltjes worden blootgesteld aan een sterke externe magneet, dan kunnen ze twee dingen doen: aangetrokken of afgestoten worden. Het kerndeeltje reageert dus op externe elektromagnetische straling. Door te variëren in de sterkte van het magneetveld is te zien waar en hoeveel waterstofkernen op een bepaalde plaats in het lichaam zitten. Al deze metingen - en dat zijn er heel wat - worden vertaald in driedimensionaal plaatjes. Deze plaatjes worden vervolgens bekeken door de artsen, die op grond hiervan een diagnose stellen, bevestigen of verwerpen.

Contrastmiddelen voor de MRI

Soms is het noodzakelijk om de patiënt contrastmiddelen toe te dienen. Als de MRI gemaakt wordt van de schouder, de heup of de pols wordt het contrastmiddel meestal in het gewricht geïnjecteerd. Voorbeelden van contrastmiddelen zijn Dotarem, Magnevist, Primovist en Gadovist. Deze contrastmiddelen worden vanzelf door het lichaam uitgescheiden, behalve bij patiënten met een nierstoornis. Soms kan iemand ook een allergische reactie krijgen door een contrastmiddel.

Hoe ziet een MRI-scanner er uit?

Een MRI-scanner bestaat uit een beweegbare tafel waarop de patiënt gaat liggen en die vervolgens in een holle cilindrische magneet wordt geschoven. Het magneetveld wordt opgewekt door supergeleidende spoelen.

Contra-indicaties voor een MRI

Niet iedereen mag een MRI ondergaan. Mensen die metalen voorwerpen in hun lichaam dragen, zoals pacemakers, spiraaltjes en metalen kunsthartkleppen, moeten dit van te voren aangeven en zullen in veel gevallen niet mogen deelnemen aan het onderzoek. Ook voor vrouwen die korter dan 12 weken zwanger zijn, is een MRI een no-go. Ernstige claustrofobie kan eveneens een contra-indicatie zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021