Excite

Leven met MS

Sommige ziekten zijn duidelijk zichtbaar, of duren zo kort, dat ze al voorbij zijn voor je er last van hebt. Dat is met MS niet zo. MS, wat een afkorting is voor Multiple Sclerose, is een ziekte in het centraal zenuwstelsel, waardoor de zenuwvezels aangetast worden. Kort gezegd ga je hierdoor steeds achteruit; in kracht, maar ook in energie of zelfs hersenvolume.

Hoe krijg je MS?

In de Benelux hebben ongeveer 1 op de 1.000 mensen MS. Het komt vooral voor bij jongvolwassenen en dan in het bijzonder bij vrouwen. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat het te maken heeft met een combinatie van genen en omgevingsfactoren. Rondom die oorzaken heerst echter veel speculatie; zo denkt de een dat een virusinfectie in de kindertijd de oorzaak kan zijn, terwijl de ander meent dat extreme hygiëne de boosdoener is.

Klachten MS

MS komt in verschillende 'sterktes' voor en de klachten zijn afhankelijk van hoe ernstig de vorm zich ontwikkeld heeft. Je kunt onder meer last krijgen van oogklachten, vermoeidheid, erg stijve spieren, tremoren, incontinentie, constipatie, duizeligheidsaanvallen en misselijkheid. Ook is het mogelijk dat je last krijgt van seksuele of cognitieve stoornissen. Die laatste vorm doet zich met name voor als de ziekte zich al ver ontwikkeld heeft.

Diagnose MS

De diagnose MS stellen is niet altijd makkelijk. Hier gaan veel onderzoek aan vooraf, omdat eerst gekeken wordt naar wat het niet is. En zelfs als de diagnose gesteld is, kan het zijn dat deze later nog aangepast moet worden. Toch is het belangrijk om alert te zijn op de klachten, want een vroege herkenning laat ook zien hoe de behandeling het beste gestart kan worden.

Behandeling bij MS

MS is geen ziekte die te genezen is, maar de verschillende verschijnselen kunnen wel behandeld worden. Ook is een begeleiding essentieel, vooral omdat de ziekte niet echt zichtbaar is voor de buitenwereld, waardoor het voor patiënten ook emotioneel erg zwaar kan zijn. MS verdwijnt nooit meer, maar hoeft met de juiste behandeling ook niet voor eeuwig je leven te beheersen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019