Excite

Mug inspireert wetenschappers tot pijnloze injectienaald

Wetenschappers van de Japanse Kansai Universiteit hebben een injectienaald ontworpen die bijna geen pijn doet bij het prikken. Daarvoor hebben ze goed naar muggen gekeken. Want terwijl een normale injectienaald toch een flinke prik geeft, voel je een muggenbeet niet tot nauwelijks.

En dat vonden de Japanse onderzoekers maar vreemd. Nadat ze de mug goed bestudeerd hadden, ontwikkelden ze een injectienaald die uit drie delen bestaat. Twee kaken, zoals een mug ook heeft, en één buisje waardoor het bloed opgezogen wordt. In plaats van door spierkracht worden de drie delen door hele kleine motortjes aangedreven.

De truc is dat de drie gedeeltes van de injectienaald, die allemaal de huid ingaan, vibreren met een snelheid van 15 hertz. Nadat de kaken één voor in de huid doorboren wordt het buisje, de naald dus, tussen de kaken ingebracht. De Japanse onderzoekers hebben de naald op een aantal vrijwilligers getest en deze gaven aan inderdaad veel minder pijn te ervaren.

Het enige probleem met de muggen-naald is nog dat de lichte pijn die gevoeld wordt, veel langer blijft hangen dan bij een normale naald. De onderzoekers denken dat ze dit kunnen verhelpen door nog meer delen van de mond van een mug te imiteren. Waar die irritante beestjes al niet goed voor kunnen zijn!

Afbeelding: Flickr, gebruiker John Tann

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020