Excite

Muggenbeet en behandeling

De zomer is heerlijk; daar zijn we het waarschijnlijk allemaal wel over eens. Maar wanneer je zwoele zomernachten verstoord worden door hordes irritant zoemende muggen, wordt het allemaal al heel wat minder ideaal. Om nog maar te zwijgen over die jeukende muggenbulten! Zeker wanneer je meermaals gestoken bent, kan de jeuk echt verschrikkelijk zijn. Is er voor een muggenbeet een behandeling?

Na een muggenbeet

Een muggenbeet zou lang zo vervelend niet zijn, als hij niet zo verschrikkelijk zou jeuken. Maar waarom jeukt een muggenbeet nu eigenlijk? Als een mug steekt, zet hij zijn monddeel, een hol buisje, op je huid. In deze buis zitten tandjes, maar ook speekselbuisjes. In het speeksel van een mug zit histamine, wat bij de mens een lokale allergische reactie veroorzaakt. Het is deze allergische reactie die je de bult en de jeuk bezorgt. Als je aan je muggenbeet krabt, stroomt er meer bloed naar de bult en gaat deze vervolgens nog erger jeuken. Bij een muggenbeet bestaat de eerste behandeling dus ook uit zo min mogelijk krabben!

Huismiddeltjes tegen muggenbeten

De jeuk die wordt veroorzaakt door een muggenbeet, verschilt in intensiteit - en dus ook in dragelijkheid - van persoon tot persoon, omdat de een gevoeliger is voor histamine dan de ander. Gelukkig zijn er diverse huismiddeltjes die de jeuk enigszins kunnen verlichten:

  • Azijn
  • Tandpasta
  • Jodium
  • Dampo
  • Tijgerbalsem
  • Weegbree

Het ene middel werkt bij de een beter, het andere middel bij de ander. Kwaad kunnen de huismiddeltjes in ieder geval niet, dus je kan het beste uitproberen welk middeltje bij jou het beste resultaat geeft. Ook het maken van een 'kruisje' in de muggenbeet helpt bij veel mensen: gewoon een kwestie van met je nagels twee kerfjes maken in de bult.

Andere tips tegen muggenleed

Naast de huismiddeltjes, zijn er ook diverse middelen van de apotheek die kunnen worden ingezet na een muggenbeet. Behandeling met een After Bite-pen doet vaak wonderen. Ook zijn er speciale elektronische apparaatjes te koop die het gif in de muggenbult snel afbreken, zodat de jeuk verdwijnt. Deze zijn te koop onder de naam Mosquit After.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020