Excite

Multitasken maakt stom

Het klinkt misschien heel interessant, als je aangeeft te kunnen multitasken. Maar slim is het in ieder geval niet. Sterker nog: multitasking maakt ons eigenlijk maar stom. Als we multitasken, doen we namelijk allerlei dingen tegelijk die we eigenlijk helemaal niet tegelijk zouden moeten doen.

Hoeveel ongelukken zijn er al niet veroorzaakt door multitaskende bestuurders? En hoeveel mensen kunnen net op tijd remmen, omdat ze niet op de file voor hen letten, maar op het internet op de mobiele telefoon? Je kent waarschijnlijk zelf ook wel een aantal voorbeelden uit je omgeving. Ook bellen in de auto gebeurt nog steeds regelmatig, terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat bellen in de auto net zo gevaarlijk is als met te veel alcohol achter het stuur zitten.

En dat is nog niet alles: wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat er echt wel grenzen zijn aan wat we kunnen. We kunnen niet heel veel informatie tot ons nemen en tegelijkertijd iets anders doen. Uiteindelijk kunnen we niet alles verwerken en blijft er iets achter. In veel gevallen is dat kritisch nadenken en informatie goed opnemen; deze vaardigheden worden als eerste ingeperkt bij een overload aan informatie.

Het is dus veel verstandiger om je op één taak te richten en die op de juiste manier af te ronden. Dan weet je zeker dat je het het snelst doet en dat de resultaten optimaal zijn. Je concentreren op één taak mag lastig lijken; met een beetje oefening komt het vanzelf wel goed.

Afbeelding: Flickr account Gullig

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020