Excite

Muzikanten blijven ‘forever young’

Als je het verouderingsproces stop wilt zetten en zo lang mogelijk jong wilt blijven, dan is een carrièreswitch naar muzikant te overwegen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het spelen van een muziekinstrument mensen jong houdt. Muzikanten tussen de 45 en 65 jaar oud blijken, in vergelijking met niet-muzikanten, een ontzettend goed geheugen te hebben en uitstekend in staat om te horen wat er gezegd wordt in rumoerige ruimtes.

Veel ouderen krijgen moeite met het verstaan van andere mensen, zeker als ze in ruimtes verkeren waar veel lawaai is. Mensen die al lang bezig zijn met muziek, blijken veel minder last te hebben van deze negatieve bijwerking van het ouder worden. Dit werd bevestigd door een onderzoek onder 18 muzikanten en 19 niet-muzikanten die allemaal binnen de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar vielen.

Het beste scoorden de muzikanten die al vanaf hun negende of eerder muziek speelden, en dit hun hele leven doorgezet hadden. Volgens één van de wetenschappers die betrokken was bij het onderzoek, Dr. Kraus, zorgt muziek ervoor dat het zenuwsysteem verfijnd wordt, waardoor het beter nuances oppikt. Dit is dan vooral merkbaar in muziek en geluid. Voor muziek maken geldt natuurlijk ook dat de muzikanten veel moeten onthouden. Dit verscherpt hun geheugen en zorgt ervoor dat het minder snel achteruit gaat dan bij andere mensen.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020