Excite

Mysterieus manuscript ouder dan gedacht

Tot nu toe ging men er altijd vanuit dat het Voynichmanuscript ongeveer rond de 16e eeuw geschreven is. Dat werd afgeleid uit de kleding op de afbeeldingen. Die leek overeen te stemmen met de Europese kledingstijl van die tijd. Hoofdonderzoeker Greg Hodgins van de Universiteit van Arizona heeft met een zogenaamde C14-datering kunnen vaststellen dat het boek zeker een eeuw ouder is.

Bij de C14-datering wordt gekeken naar de hoeveelheid C14 in een organisme. Dat neemt na het sterven van een plant of dier geleidelijk af. De pagina’s van het manuscript zijn van dierlijk perkament, zodat de C14-methode gebruikt kan worden. Waarschijnlijk is het Voynichmanuscript aan het begin van de vijftiende eeuw geschreven.

Er zijn volop speculaties over de inhoud van het manuscript. Op bijna elke pagina van het manuscript staan kleurige tekenen van planten of diagrammen. Volgens sommige wetenschappers duidt dit erop dat het manuscript gaat over recepten of berekeningen. Hodgins vermoedt echter dat de onderwerpen met alchemie te maken hebben. “Geheimhouding wordt soms met alchemie geassocieerd en een gecodeerd boek past natuurlijk in die traditie.”

Het Voynichmanuscript is vernoemd naar de Pools-Amerikaanse boekhandelaar Wilfrid Voynich. Hij ontdekte het bijzondere manuscript in 1912. Het is een tot nu toe onbekende taal geschreven. Doordat de tekens in het boek in geen enkele bekende taal voorkomen, is het tot nu onbekend waar het boek over gaat. Het manuscript is beroemd en op vele manieren is al geprobeerd het te ontcijferen.

Afbeelding: Flickr, Bob With

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020