Excite

Nooit meer rust met narcolepsie?

Na een lange, drukke dag heerlijk je bed in springen en de volgende ochtend weer uitgerust wakker worden, fris voor een nieuwe dag. Dat is voor mensen met narcolepsie helemaal niet zo gewoon. Zij hebben namelijk een slaapstoornis en hebben de hele dag zin om te slapen. Maar er echt van opknappen? Dat gebeurt niet.

Altijd moe

Mensen met narcolepsie voelen zich gedurende dag bijna altijd moe. Veel meer dan gewone, gezonde mensen. Ze voelen zich eigenlijk continu alsof ze anderhalve dag niet geslapen hebben en zouden dus het liefst de hele dag door in bed kruipen. Opvallend is dat de moeheid vooral plotsklaps toe kan slaan. Om hun moeheid enigszins onder controle te houden, moeten ze dagelijks in ieder geval één keer een dutje doen.

Slecht slapen

Je zou denken dat mensen met narcolepsie een keer uitgerust moeten zijn; ze slapen immers heel veel? Dat valt echter tegen. Mensen met deze ziekte slapen gemiddeld niet zo heel veel langer dan mensen zonder deze ziekte. Hun slaap is alleen van veel slechtere kwaliteit; de slaap is meer gefragmenteerd en niet zo heel diep. Ze komen zo niet tot rust.

Andere symptomen

Narcolepsie heeft nog een aantal andere symptomen. Zo is slapeloosheid er één, maar kan ook een slaapapneu een symptoom zijn. Ook tandenknarsen of over het algemeen slecht slapen kan een indicatie zijn van narcolepsie. Het slechte slapen heeft nog een aantal andere gevolgen. Zo hebben mensen met narcolepsie vaak een slechter geheugen en kunnen ze minder goed geheugenoefeningen uitvoeren. Ook kunnen deze mensen een negatiever zelfbeeld hebben.

Zeldzame ziekte

Narcolepsie is een vrij zeldzame ziekte. Minder dan één procent van de wereldbevolking heeft er last van. Ook is het niet bewezen erfelijk; het komt zelden in meerdere generaties van één familie voor. Dit maakt echter ook dat er relatief weinig onderzoek naar wordt gedaan, waardoor er ook niet echt extreem succesvolle behandelingen of medicijnen voor beschikbaar zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018