Excite

Nederland maakt zich op voor epidemie

Leg de zakdoekjes en de thermometer maar vast klaar; er is een griepepidemie op komst in Nederland. De kerstvakantie is voorbij en nu de kinderen weer naar school gaan is de kans groot dat ze elkaar aansteken. In het noorden en het westen is het virus al zo wijd verspreid dat er bijna sprake is van een epidemie.

Het gaat vooral om een milde vorm van griep, de influenza B, en zware verkoudheid. Hoewel de Mexicaanse griep ook nog steeds rondwaart in Nederland, maakt de oprichter van grotegriepmeting.nl zich niet zo veel zorgen: ‘Risicogroepen zijn vorig jaar al ingeënt en het zit ook dit jaar weer in het vaccin,’ zei Carl Koppeschaar doelend op de H1N1-vaccinatie.

In Engeland heeft de griepepidemie wel een aantal levens geëist. Aan de Mexicaanse griep zijn de afgelopen twee maanden minstens 10 Britten overleden. Ook in België is de griepgolf officieel tot epidemie uitgegroeid. In Nederland komt het aantal ziektegevallen nog niet in aanmerking voor het etiket epidemie.

Twee weken geleden meldden huisartsen al een stijgend aantal baby’s en peuters met griepklachten in hun praktijken. Sindsdien zijn de meldingen weer afgenomen, maar doordat de eerste schooldagen van 2011 in volle gang zijn is de verwachting dat die afname zich niet doorzet. Veel sinaasappels eten en goed inpakken als je naar buiten gaat dus!

Afbeelding: Flickr, gebruiker mcfarlandmo

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021