Excite

Nederlanders beschermen zich te weinig tegen zon

  • © Getty Images
Hoewel meer dan 87 procent van de Nederlanders vindt dat een goede bescherming tegen de zon belangrijk is, houdt een groot deel zich hier veel te weinig aan. Dit blijkt uit een onderzoek van KWF Kankerbestrijding onder 1015 Nederlanders.

Een op de tien mensen denkt er bij het buiten sporten of op een terras zitten altijd aan om zich in te smeren. Ongeveer 61 procent smeert zich wel in voor een bezoekje aan het strand, maar denkt er in de voorgenoemde gevallen niet zo snel aan. 57 procent geeft aan zich vooral in te smeren tijdens een zonvakantie in het buitenland.

Maar liefst 36 procent van de ondervraagden geeft aan vorig jaar één of meerdere keren te zijn verbrand. Dat is gevaarlijk, want verbranding is een risico voor huidkanker, zo geeft het onderzoek aan. UV-straling heeft een grote invloed op de ontwikkeling van huidkanker. Des te vaker iemand in zijn leven is verbrand, des te groter de kans op huidkanker.

Met name verbranding bij kinderen kan ernstige gevonden hebben: hun huidcellen zijn nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Huidkanker is op dit moment één van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en ook nog eens de meest voorkomende vorm van kanker. Alleen vorig jaar waren er al 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Hoewel het niet altijd te voorkomen is, is de kans op huidkanker een stuk kleiner als je je regelmatig insmeert, ook op momenten dat de straling minder lijkt te zijn, bijvoorbeeld in de winter.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021