Excite

Nederlanders zijn langste volk ter wereld

  • © Getty Images
Nederlanders zijn in de laatste 150 jaar behoorlijk gegroeid. Ongeveer 20 centimeter kwam erbij en daarmee zijn wij nu het langste volk ter wereld. Het is opvallend dat een volk in een relatief korte tijd zo hard groeit. Uniek is het niet helemaal: in andere Noord-Europese landen zijn de mensen ook iets gegroeid, maar nergens gebeurde dit zo hard als in Nederland. Tegenwoordig zijn de gemiddelde Nederlandse vrouwen 1,71 meter lang en de gemiddelde Nederlandse mannen 1,84 meter.

Wetenschappers hebben lange tijd een standaard verklaring gehad voor het feit dat Nederlanders zo hard groeiden. Zij meenden dat dit te maken had met welvaart, een goede gezondheidszorg en voedzaam eten. Natuurlijke selectie lijkt echter ook een grote rol te spelen, zo schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B: Biological Science.

Volgens onderzoeker Gert Stulp krijgen lange mannen namelijk gemiddeld meer kinderen dan mannen met een gemiddelde lengte. Voor vrouwen is dit niet zo: vrouwen met een gemiddelde lengte krijgen juist weer meer kinderen dan lange vrouwen. Hij baseerde zijn conclusie op de gegevens van 42.616 kinderen die hij verzamelde. Hieruit wist hij ook op te maken dat de overlevingskans voor kinderen van lange ouders wat hoger liggen. Kortom, de genen van lange mensen worden beter doorgegeven, waardoor het logisch is dat een volk langzaam maar zeker langer wordt.

Volgens wetenschappers zijn er ongeveer 180 genen die invloed hebben op onze lengte. Samen bepalen die weer voor 80 procent hoe lang iemand wordt. Daarnaast hebben zaken als welvaart en toegang tot gezondheidszorg natuurlijk ook bijgedragen aan de groeispurt die Nederlanders hebben doorgemaakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021