Excite

Nederlandse wetenschapper zien insecten als groen ‘superfood’

Wetenschapper Arnold van Huis vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met onze vastgeroeste gewoontes als het gaat om eten. Volgens hem zijn insecten hét nieuwe supervoedsel. Insecten zijn groen, gezond en kunnen wel eens het antwoord zijn op de wereldwijde voedselcrisis.

Volgens van Huis hebben kinderen er bijvoorbeeld al helemaal geen problemen mee om insecten te eten. Bij volwassenen zou de weerstand vooral tussen de oren zitten. Het daadwerkelijk proeven van de insecten zou hen er van kunnen overtuigen dat insecten ook best lekker kunnen zijn. De wetenschapper weet waar hij het over heeft, want hij geeft zelfs kookworkshops met een chef-kok die gerechten maakt met Nederlandse insecten.

Deze chef-kok, Henk van Gurp, doet in zijn recepten absoluut niet zijn best om te verbergen dat er insecten in verwerkt worden. Zijn quiches bestrooit hij lustig met maden en bonbons worden versierd met buffalo-wormen. Volgens hem is het een kwestie van het goede voorbeeld geven: als internationaal bekende chef-koks met insecten gaan werken, dan volgen anderen vanzelf.

In landen als Mexico en Thailand worden insecten al heel lang gegeten. Met een reden, want insecten zijn niet alleen erg voordelig, ze verbruiken tijdens hun leven ook minder water, hebben bijna geen impact op het milieu en bieden erg veel proteïne. Vooral voor oudere mensen zijn insecten erg gezond. Toch is de weerstand tegen het insecten nog erg groot en weten bezoekers van de door van Huis opgezette proeverijen niet of ze vaker insecten willen eten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker odolphie

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021