Excite

Wat je moet weten over een nekhernia

Een hernia is een pijnlijke aandoening die je letterlijk en figuurlijk plat kan krijgen. Voor een nekhernia geldt hetzelfde. Een nekhernia wordt veroorzaakt door een tussenwervelschijf die uitpuilt en tegen de zenuwwortel gedrukt wordt. Dit zorgt voor een nare pijn, die verlammend kan werken. Een nekhernia kan plotseling optreden, maar het is ook mogelijk dat deze ontstaat door een opeenstapeling van overbelasting.

De symptomen van een nekhernia

Als een nekhernia ineens optreedt - als het 'erin schiet' - is het zaak zo snel mogelijk op te treden. Zorg er daarom voor dat je de symptomen herkent. Deze verschillen wat van de rughernia. In de nek zitten namelijk verschillende vertakkingen naar arm, handen en schouders en dat zorgt ervoor dat je bij een nekhernia niet alleen pijn in je nek hebt, maar ook last krijgt van een uitstralende pijn naar de arm. Er kan zelfs sprake zijn van een prikkelend gevoel of krachtverlies in de arm. De pijn in de arm kan uiteindelijk zelfs nog heftiger zijn dan de pijn in in de nek. Een ander mogelijk symptoom is hoofdpijn.

Een nekhernia direct behandelen

Een nekhernia dient direct behandeld te worden. Neem daarom direct contact op met de huisarts of een spoeddienst. Rijd daar niet zelf naar toe; rust is belangrijk. Het is dan beter om eerst advies te vragen, mogelijk geeft de huisarts aan dat het verstandiger is om via de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd te worden. Volg dit advies op om verdere schade en pijn te voorkomen. Als je dit niet doet, kun je je hele leven last houden van de gevolgen van een nekhernia. Dit kan je overal in belemmeren.

Operatie bij nekhernia

Een nekhernia gaat zelden vanzelf over. Meestal is er een operatie voor nodig. Hiervoor moet je onder narcose. Dit brengt risico's met zich mee. Daarom is het belangrijk de voor- tegen de nadelen af te wegen. Laat je informeren over de behandeling en zorg dat je een specialist vindt waar je een goed gevoel bij hebt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020