Excite

New York gaat buiten roken aanpakken

New York City neemt weer eens het voortouw. Niet dat ze nog hogere wolkenkrabbers gaan bouwen, of alle taxi's rood gaan verven. Nee, hoe on-Amerikaans het ook klinkt; New York gaat op de gezonde tour. Over drie maanden wordt The Big Apple de metropool met de strengste anti-rookwetten.

Het wordt namelijk verboden om te roken in alle 14.000 parken die de stad rijk is. Ook op het strand zul je geen sigaretten meer aantreffen. Burgemeester Michael Bloomberg zei dat New Yorkers die deze zomer 'voor hun plezier en een frisse neus naar het park of strand toegaan, nog schonere lucht kunnen inademen en niet meer op een strand vol sigaretten-peuken hoeven te liggen.'

Ook op publieke plekken als Times Square zal het rookverbod van kracht zijn. Wie toch een sigaretje opsteekt tussen de felle neonverlichting kan daarvoor een boete van $100 tegemoet zien. Nog liever zien de autoriteiten dat het verbod 'zichzelf in stand houdt: New Yorkers moeten elkaar op hun gedrag aanspreken,' zo zei een official.

Er is ook kritiek. Verschillende politici en advocaten hebben aangegeven dat het verbod te ver gaat. Amerikanen gaan prat op hun vrijheden, en bovendien zijn ze ook niet vies van een rechtzaakje. Reken maar dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd.

Afbeelding: Flickr, gebruiker John Antoni Griffiths

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021