Excite

Zo herken en verhelp je een nierbekkenontsteking

Een nierbekkenontsteking is een ontsteking van het nierbekken, het deel waarlangs de urine via de urineleider naar de blaas stroomt. De ontsteking kan voorkomen in een nier, maar ook in beide nieren. Als je last hebt van een dergelijke ontsteking, doet plassen vaak pijn en kun je misselijk worden. Ook kun je last krijgen van andere kwaaltjes.

Symptomen van nierbekkenontsteking

De ontsteking kan zomaar ineens verschijnen; je krijgt dan last van hoge koorts, een misselijk gevoel en koude rillingen. Ook krijg je meestal last van pijn in je rug of zij. Als je hiervoor naar de dokter gaat, wil deze meestal een urinemonster hebben. Dit komt omdat urine ook laat zien of er sprake is van een ontsteking. Dan is de plas namelijk troebel en zit er soms zelfs bloed in.

Bacterie

Een nierbekkenontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Meestal gaat het om bacteriën die in de darm leven, maar ook in de omgeving van de plasbuis voorkomen. Als dat het geval is, kunnen ze via de plasbuis naar binnen komen en vervolgens het nierbekken bereiken. Als de bacteriën dan vat krijgen op het nierweefsel, veroorzaakt dit een ontsteking.

Diagnose nierbekkenontsteking

De verschijnselen zijn vaak duidelijk. Als je hier last van krijgt, is het verstandig zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Die kan eventueel nog een extra test doen. Daarvan hoor je de uitslag binnen een dag. Die uitslag laat bovendien zien van welke bacterie je precies last hebt. Dit is belangrijk, omdat het ook laat zien op welke manier de infectie het beste behandeld kan worden. Een test is daarom altijd aan te raden.

Genezing nierbekkenontsteking?

Bij een nierbekkenontsteking is het erg belangrijk om rust te houden, zo kan de koorts zakken. Drink veel water en probeer het vocht zoveel mogelijk binnen te houden. Tegen de infectie werkt antibiotica goed. Als pijnstiller kun je eventueel ook wat paracetamol nemen. Overschrijd de voorgeschreven dosis echter nooit en overleg hierover met je huisarts.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021