Excite

Niet bewegen gevaarlijker dan obesitas

  • © Getty Images
Te dik zijn is niet goed voor je gezondheid en kan zelfs gevaarlijk zijn. Maar wist je dat niet bewegen eigenlijk veel gevaarlijker is dan extreem overgewicht hebben? Uit onderzoek van de University of Cambridge blijkt dat te weinig bewegen voor twee keer zoveel vroegtijdige sterfgevallen zorgt dan obesitas.

Over het algemeen gaan obesitas en weinig activiteit hand in hand. Daarom is het met de gezondheid van mensen met ernstig overgewicht niet altijd even goed gesteld. Uit het onderzoek blijkt echter dat beweging ook voor slanke mensen heel belangrijk is. Voor het onderzoek werden gegevens verzameld van 334.161 Europeanen. Hierbij werd onder meer gekeken naar gewicht, lengte en middelomtrek.

Alle deelnemers gaven bovendien aan hoeveel ze bewogen en de onderzoekers hielden het aantal sterfgevallen bij. Uit deze gegevens kwam naar voren dat de mensen in de categorie 'inactief' de grootste kans hadden om vroegtijdig te overlijden. Hierin zat geen duidelijk verschil tussen mensen met een gezond gewicht en mensen met overgewicht.

Overigens is het niet nodig om ineens heel actief te gaan sporten. Een dagelijkse wandeling van twintig minuutjes kan al heel veel verschil maken. Zo'n wandeling kan vrijwel altijd ingepast worden, ook bijvoorbeeld in een lunchpauze op het werk of direct na het eten, voor het televisie kijken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021