Excite

Nieuw apparaat maakt automatisch brood van rijst

Sanyo Electric Co, de Japanse fabrikant van consumenten elektronica, heeft een bijzonder apparaat op de markt gebracht. Het gaat om ’s werelds eerste apparaat dat in staat is om van rijst brood te bakken. De gebruiker kan de juiste ingrediënten bij elkaar stoppen en heeft dan binnen vier uur een lekker brood.

Voor het bakken van zo’n brood heb je allereerst een kopje rijst nodig. Het apparaat vermaalt dit tot rijstbloem. Door het vervolgens te mixen met water, gluten, gist en andere ingrediënten, maakt de nieuwe machine van Sanyo een lekker brood.

Het apparaat heet GOPAN en zal naar verwachting met name in Azië een groot succes worden. De naam komt van ‘gohan’ (rijst) en ‘pan’ (brood). De GOPAN zal in oktober in Japan geïntroduceerd worden en zal daarna ook zijn intrede doen in andere Aziatische landen. Met name China en Zuid-oost Azië staan hoog op het verlanglijstje van de fabrikant. Hier kent men namelijk een echte rijstcultuur.

Echt goedkoop wordt de broodbakmachine niet: er zal zo’n 562 tot 674 dollar voor gerekend worden. Wel kun je dit zien als een investering, want het van rijst gemaakte brood is onder meer geschikt voor mensen die allergisch zijn voor granen. Bovendien kan het apparaat gebruikt worden om glutenvrij brood te maken en helpt het mensen om hun eetgewoonten een beetje aan te passen. Ook economisch kan het voor een verandering zorgen: nu produceert Japan maar 40% van haar eten zelf en importeert de rest, waaronder graan en koren, uit andere landen. Als rijst ook gebruikt kan worden om brood te maken, kan dat veranderen.

Afbeelding: Flickr account Veganbaking.net

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021