Excite

Nieuw dieet: het Alkaline-dieet

Wederom een nieuwe dieet trend uit Hollywood, dit keer met de naam Alkaline-dieet. Bij het Alkaline-dieet eet je vooral alkalische voedingsmiddelen die de Ph-waarde van het lichaam tussen de 7,35 en 7,45 houden. Beroemdheden als Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst, Jennifer Aniston en Victoria Beckham zweren bij het Honestly Healthy Alkaline Programma, zo schrijft de Britse krant Daily Mail.

Vegetarisch gewichtsverlies

Het Alkaline-dieet is een voornamelijk vegetarisch dieet. Volgers van het programma beweren dat ze een betere spijsvertering hebben, minder last van opgezwollen buik, een mooiere huid en een beter humeur. Alkaline-fans hebben meer energie en verliezen op een natuurlijke manier gewicht. Daarnaast zou het Alkaline-dieet zorgen voor een beter geheugen, een hogere concentratie en een gezond bloedsuikerspiegel.

Nieren

Zoals gezegd is het Alkaline-dieet vooral een vegetarisch dieet. Het idee is dat niet-alkalische voedingsmiddelen de nieren extra aan het werk zetten. Door de nieren ‘gezond’ te houden, zou je lichaam extra vitamines uit je eten en drinken kunnen halen. Het strikte Alkaline-programma bant daarom zetmeelhoudende granen en groenten, zuivelproducten, vlees, vis en schelpdieren bijna geheel uit het voedingspatroon. Ook thee, koffie, frisdrank en alcohol staan op de verboden lijst. Zeventig procent van de voeding moet bestaan uit alkalische voedingsmiddelen.

Alkalische voedingsmiddelen

Wat zijn alkalische voedingsmiddelen? Hieronder vallen de meeste soorten groenten en fruit. Toegestane voedingsmiddelen uit het Alkaline-dieet zijn:

  • Citroenen, limoenen en grapefruits
  • Gedroogde dadels, vijgen en abrikozen
  • Waterkers, venkel, asperges, selderij, bloemkool en bieten
  • Uien, knoflook en verse gember
  • Spinazie, rucola en kruiden zoals peterselie en koriander
  • Zaden (pompoenzaden, zonnebloempitjes en sesamzaad)
  • Noten (amandelen, walnoten en pecanoten)
  • Granen met weinig zetmeel (quinoa, boekweit, havermout en bruine rijst)
  • Amandelmelk en kokosmelk, en -vruchtvlees

Is het Alkaline-dieet gezond?

Het Alkaline-dieet bevat in het beginsel alle voedingsmiddelen om een gezond eetpatroon te hebben, zo zeggen medische specialisten. “Het is een dieet met vers fruit en groenten, veel water, vers bereid eten, weinig koffie en alcohol. Allemaal dingen die we normaal gesproken zouden adviseren voor ieder gezond dieet,” vertelt Marjorie Nolan van de Amerikaanse vereniging voor diabetes. Ze raadt aan om wel genoeg eiwitten en calcium te eten, een aandachtspunt voor ieder vegetarisch dieet. Nolan voegt toe dat ons lichaam gemaakt is om de Ph-waarde vanzelf tussen 7,35 en 7,45 te houden, “wat we ook eten.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021