Excite

Nieuw vaccin verkleint kans op aids

Volgens wetenschappers is er een nieuwe doorbraak in het onderzoek en de ontwikkeling van een aids-vaccin. Dit vaccin zou erin geslaagd zijn om het risico op de ziekte te beperken. Het onderzoek, waaraan 16.000 mensen in Thailand vrijwillig meewerkten, toonde veelbelovende resultaten.

Zo werd het risico op aids dankzij het vaccin met zo’n 31% verkleind. Dit is op zich al bijzonder, maar de meest belangrijke doorbraak is dat dit vaccin laat zien dat een vaccin ook tegen de infectie kan beschermen. Het gaat hier niet om een middel om de ziekte te genezen, maar om deze te voorkomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Amerikaanse leger en het Thaise ministerie van Gezondheidszorg. Zij wisten 16.000 mensen uit twee provincies in Thailand bereid te vinden om mee te werken aan het onderzoek. Zowel mannen als vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 30, deden mee aan het onderzoek. Geen van de deelnemers was besmet met hiv.

Het nieuwe vaccin is niet helemaal nieuw: het is een combinatie van twee vaccins die eerder ontwikkeld werden, maar niet bleken te werken. De combinatie blijkt echter wel succesvol. Zelfs het Nederlandse AIDS Fonds noemt het nieuws “bemoedigend”. Gezien eerdere resultaten, had het fonds niet gerekend op een positief resultaat.

In oktober zal het volledige onderzoek openbaar worden gemaakt. Dan kan beter bekeken worden wat de exacte resultaten zijn en in welke gevallen het vaccin een uitkomst zou kunnen bieden. Het AIDS Fonds kijkt alvast reikhalzend uit naar de verschijning van deze publicatie.

Afbeelding: Flickr account hdptcar

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021