Excite

Nieuwe pinda smaakt ook bij pinda-allergie!

Talloze mensen hebben last van een pinda-allergie en mijden daarom alles waar deze kleine nootjes in zitten. Dat kan lastig zijn; soms zijn de sporen van pinda namelijk alleen nog terug te vinden op de verpakking en een foutje is dan snel gemaakt. Wetenschappers werken echter aan een nieuwe pinda, die ook gegeten kan worden door mensen met een pinda-allergie.

In gewone pinda’s zitten twee belangrijke proteïnen die kunnen zorgen voor een allergische reactie. Wetenschappers zijn er echter in geslaagd om pinda’s te laten groeien die die twee proteïnen niet bevatten. Als de proef helemaal slaagt en de noten worden ook gebruikt in bijvoorbeeld fabrieken, dan is de kans op besmetting van voedsel en de allergische reacties die daardoor op de meest onverwachte momenten op kunnen duiken, veel kleiner dan die nu is.

Het grote voordeel van deze nieuwe pinda’s is bovendien dat ze al vroeg gegeten kunnen worden, waardoor de kans op de ontwikkeling van een allergie in de eerste plaats al verkleind wordt. Degenen die al last hebben van de allergie, moeten wel heel veel pinda’s eten, voor ze hier last van krijgen.

Op dit moment wordt er echter nog hard gewerkt aan het kweken van de nieuwe pinda’s en probeert men precies te achterhalen of het inderdaad om twee proteïnen gaat die zorgen voor de allergische reactie. Als dat niet zo is, dan kan het zijn dat er een nieuwe proef gedaan moet worden.

Afbeelding: Flickr account EuroMagic

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021