Excite

Ziek door het Norovirus?

Het Norovirus is een verzamelnaam voor verschillende virussen die belangrijke verwekkers van diarree zijn. Een veelvoorkomende vorm is acute buikgriep, deze ziekte neemt de helft in van alle besmettingen met Norovirus. De ziekte is vervelend, maar niet dodelijk en er is ook geen medicijn. Uitzieken is het credo, dan zou een besmetting niet langer dan enkele dagen moeten duren.

Symptomen van het Norovirus

Het eerste en meest herkenbare symptoom van het Norovirus is hevige diarree dat vaak gepaard gaat met braken. Vooral het braken is heel heftig en gaat in vlagen, waardoor het ook wel projectielbraken wordt genoemd. Verder leiden veel patiënten aan spierpijn, hoofdpijn, buikpijn, maagkrampen, malaise en een milde koorts. Er komt geen bloed of slijm mee met de ontlasting.

Preventie Norovirus

Besmetting met het Norovirus kan worden voorkomen als je de volgende maatregelen in acht neemt. Het gaat vooral om goede hygiëne, veel en vaak handen wassen en niet in de buurt komen van besmette patiënten.

  • Laat zieke mensen geen voedsel bereiden tot drie dagen na genezing.
  • Was de handen met ontsmettende zeep en gebruik papieren wegwerphanddoeken.
  • Reinig de toiletten veel en goed. Gebruik hiervoor bleekwater en laat zo mogelijk de zieke een ander toilet gebruiken. Ontsmet ook de kraan, de deurknop, de spoelknop, het lichtknopje en andere oppervlakken waar bacteriën op kunnen zitten.
  • Was beddengoed en ondergoed zoveel mogelijk met een kookwas van negentig graden, of twee keer op een temperatuur van zestig graden. Strijk het beddengoed om te voorkomen dat bacteriën het overleven.

Het is verder belangrijk dat een besmette Noropatiënt zich beseft dat hij of zij de ziekte kan doorgeven via menselijk contact. Blijf zoveel mogelijk in bed en ga niet door huis rondlopen of naar de supermarkt.

Norovirus in het ziekenhuis

Het Norovirus is zeer besmettelijk, daarom kom het vaak voor in ziekenhuizen. Er zijn daar veel mensen op een kleine ruimte en het ziekenhuispersoneel is een prima verspreider van het virus. Overigens is de kans dat iemand overlijdt aan het Norovirus is nihil, maar in combinatie met een zwakke gezondheid kan het patiënten wel fataal worden. Een uitbraak in een ziekenhuis dient dan ook ten aller tijden voorkomen te worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020