Excite

Noten in je dieet

Noten zijn onderschatte voedingsbronnen. Niet alleen bevatten zij allerlei goede stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam, ook kunnen zij gebruikt worden bij afvalpogingen in het zogenaamde notendieet. Wanneer je naar het vetpercentage van noten kijkt, zal je niet direct verwachten dat noten kunnen helpen bij het afvallen. Het tegendeel is echter waar.

Gezonde vetten

Noten bevatten inderdaad veel vet. Het merendeel van dit vet is echter zogenaamd onverzadigd vet, oftewel het ‘goede vet’. Deze goede vetten helpen op verscheidene manieren met afvallen. Door de grote hoeveelheid vetten en proteïnen geven noten sneller een vol gevoel. Hierdoor wordt het hongergevoel gestild, waardoor je minder snel zal gaan eten. Bovendien houdt het volle gevoel langer aan. De proteïnen in noten helpen het lichaam daarnaast met het opbouwen van spierweefsel. Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je zal verbranden, ook wanneer je rust. Uit diverse onderzoeken komen aanwijzingen naar voren voor de vetverbrandende eigenschappen van enkel onverzadigde vetten. Deze helpen het lichaam bij het afbreken van vetten, waardoor het lichaam de vetten makkelijker kan verbranden.

Voordelen

Noten hebben niet alleen een positief effect op het gewicht, maar ook op de gezondheid in het algemeen. Noten vormen een bron van eiwitten en diverse vitamines en mineralen. Daarnaast verlagen de onverzadigde vetten het cholesterolgehalte, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleind wordt. Tot slot bevatten noten het essentiële vetzuur alfa-linolzuur.

Noten in je dieet

Het is dus verstandig om noten in je dieet op te nemen. Overdrijven is echter geen goed idee, omdat noten behoorlijk wat calorieën bevatten waardoor je de positieve effecten op het gewicht weer tenietdoet. Ongeveer een handje noten per dag is een goede richtlijn. Walnoten, amandelen en hazelnoten, alle noten zijn gezond. Je kunt ze daarom naar wens afwisselen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021