Excite

Obsessief gezonde eters riskeren ook eetstoornis

Mensen die obsessief gezond eten, riskeren ook een eetstoornis. Zij kunnen orthorexia ontwikkelen. Op dit moment loopt ongeveer een op de tien vrouwen het risico deze stoornis te ontwikkelen. Als gevolg hiervan kunnen ze ondervoed raken of zelfs sterven.

Deze eetstoornis, orthorexia nervosa, is nog maar kort bekend. Ook een op de twintig mannen heeft er last van. De mensen die er last van hebben, verwijderen vaak hele voedingsgroepen uit hun dieet, omdat ze denken dat die slecht voor hen zijn, of dat hun lichaam het niet kan verdragen. Omdat ze aan de andere kant extreem veel bewegen, worden ze vaak zwak.

Vooral bij dertigers komt orthorexia steeds vaker voor. In veel gevallen begint het bij een sterrendieet, bijvoorbeeld dat van Naomi Campbell of Beyoncé, en vervolgens ontwikkelt dit zich tot een ernstigere vorm van orthorexia. Dit komt vaak ook omdat het niet alleen gaat om gezond eten, maar ook om overmatig bewegen. Als je dan volledige onderdelen uit je eetpatroon haalt, krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen om daar op een goede manier mee om te gaan. Bovendien heeft het een negatieve impact op het sociale leven, want mensen met orthorexia gaan niet graag meer uit eten of bij vrienden eten, uit angst voor wat ze daar voorgeschoteld krijgen.

Volgens wetenschappers hebben vooral vrouwen last van orthorexia en wordt de eetstoornis nu nog ‘gecamoufleerd’ met het label van gezond eten.

Afbeelding: Flickr account Pink Sherbet Photography

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020