Excite

Oefeningen voor de buikspieren: saai maar heel nuttig!

Oefeningen om de buikspieren in shape te houden, is een saai karwei maar ongelooflijk nuttig. Op vrij korte termijn zijn de resultaten meteen merkbaar. Zowel heren als dames kunnen na intens oefenen, pronken met hun wasbord op het strand. Gelukkig zijn er veel variaties in buikspieroefeningen. Dat maakt het trainingsprogramma iets meer uitdagend om vol te houden. In grote lijnen zijn er 3 groepen van buikspieroefeningen.

1. Bovenlichaam gefixeerd.

Als het bovenlichaam vastgezet is, blijven alleen de onderste ledematen, in dagelijkse taal, de benen nog over. In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld op je rug ligt en alleen oefeningen doet met de benen. Zoals (lucht)fietsen in al zijn variaties. Een greep uit de oefeningen: fietsen laag bij de vloer, fietsen met kleine omwentelingen, fietsen met grote omwentelingen, fietsen met één of beide benen (naargelang je kunt). Een andere mogelijkheid is de schaarbeweging met je benen. Een gevaar bij al deze oefeningen: de holle rug. Om de zwakte van de buikspieren te compenseren en de oefeningen toch te kunnen doen, is de sporter geneigd om de rug te krommen zodat er geoefend wordt met een holle rug. Dat is niet volgens de regels van de kunst. En zeker niet goed voor de rug!

2. Onderlichaam gefixeerd.

Dit betekent dat je de benen vastzet en het bovenlichaam gebruikt voor de buikspieroefeningen. Denk hierbij aan zitten met of gebogen of gestrekte benen en het bovenlichaam voor- of achterwaarts heffen en weer gaan liggen. Ook wel 'sit up' genoemd. Je kunt deze veel gebruikte oefening verzwaren door de handen in de nek te plaatsen of de armen verticaal in het verlengde van het lichaam naar het plafond toe te strekken. Het nadeel van deze oefeningen is dat je ze uitvoert met een te bolle rug en dat is ook weer niet de bedoeling.

3. Onder- en bovenlichaam gelijktijdig oefenen.

Dit is de meest intense en zwaarste vorm van buikspieroefeningen. Het boven- en onderlichaam beweegt gelijktijdig. Dat is dus dubbel intens. In de praktijk betekent dit dat je op je rug ligt en gelijktijdig armen en benen, liefst zo gestrekt mogelijk, heft zodat je lichaam een V gaat vormen. Variaties bij deze oefening: langzaam of snel uitvoeren, een grote of een kleine V maken, één of twee benen heffen met één of beide armen en zo zijn er allerlei variaties mogelijk. Het meest voorkomende euvel bij dit soort oefeningen is het inhouden van de adem. Gewoon trachten door te ademen, is het moeilijkste onderdeel bij deze oefeningen.

Herhalen! Herhalen!

Wil je resultaat zien dan moet je regelmatig en intens oefenen. En blijven oefenen. En dat is nu net het probleem. Met name bij 50 plussers. Die zouden in elk geval de discipline moeten opbrengen om elke dag, als is het maar 20 minuten, oefeningen voor de buikspieren moeten doen.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020