Excite

Onderzoek naar cholesterol vordert begrip over zeldzame huidziekte

In onze moderne samenleving, met bijbehorend modern eetpatroon, is cholesterol een groot probleem. Hoewel een kleine hoeveelheid nodig is, is teveel natuurlijk nooit goed. Voor mensen die hier chronisch last van hebben, bestaan er cholesterolremmers. Jammer genoeg hebben deze middelen de nodige bijwerkingen. Maar die lijken nu opgelost.

Vreemd genoeg is de eerste aanzet gegeven door een onderzoek naar een ernstige huidaandoening. Het CHILD-syndroom komt voor bij mensen die zelf geen cholesterol aanmaken en daardoor ook geen natuurlijke huidbarrière hebben. Deze mensen krijgen hierdoor (vaak op slechts één helft van het lichaam) een verdikking van de huid die rood is en gaat schilferen.

Voorproducten van cholesterol kunnen zich wel opeenhopen. "Wij hebben nu een crème ontwikkeld die ervoor zorgt dat die giftige voorlopers verdwijnen en die bovendien het ontbrekende cholesterol toevoegt," aldus dr. Maurice van Steensel tegen gezondheidsnet.nl.

Van Steensel is blij dat er nu een oplossing is voor mensen met deze zeldzame ziekte. "Ik vind het een soort gerechtigheid dat mensen met een zeldzame ziekte het eerste profiteren van de winst die we op moleculair vlak hebben behaald." Ook mensen die last hebben van de bijeffecten van cholesterolremmers, die vooral jeuk veroorzaken, kunnen mogelijkerwijs in de toekomst profiteren van het onderzoek.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020