Excite

Onderzoekers vinden gen dat depressies veroorzaakt

Een depressie is ontzettend moeilijk te behandelen. Dat komt deels omdat men niet precies weet waarom de aandoening ontstaat. Maar wetenschappers van King's College in Londen denken nu uitgevogeld te hebben welk gedeelte van het DNA verantwoordelijk is voor depressies.

Het gaat om een gebied dat in de medische wereld chromosoom 3p25-26 wordt genoemd. Dit gedeelte van de DNA-streng kan wel veertig genen bevatten, waarvan één of meerdere waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor depressies. Vaak brengen nare ervaringen of trauma's de psychische stoornis teweeg en wetenschappers hadden in de gaten dat sommige personen daar meer vatbaar voor zijn dan anderen.

Maar waardoor dat kwam was tot nu toe niet duidelijk. Met de bevindingen van de onderzoekers uit Londen hopen wetenschappers snel verder onderzoek te kunnen doen, om precies te kunnen aanwijzen om welk gen het gaat. Wellicht zou dat de behandeling van depressies een stuk makkelijker maken.

Eén van de onderzoekers, Gerome Breen, maakt wel duidelijk dat we op korte termijn nog geen geweldige resultaten moeten verwachten. "Deze doorbraak in het begrijpen van depressies kan ons op weg helpen betere behandelmethode te vinden, maar patiënten zullen daar nog wel vijftien tot twintig jaar op moeten wachten," zegt Breen tegen MailOnline. Wel verwacht de onderzoeker volgend jaar meer duidelijkheid te kunnen scheppen om het specifieke gen dat verantwoordelijk is voor depressies.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021