Excite

Onderzoekers vinden oorzaak grijze haren

Grijs worden is in de toekomst mogelijk niet langer onvermijdelijk. Amerikaanse onderzoekers denken het mechanisme achter het ontstaan van grijze haren te hebben ontdekt. Zij kunnen dit proces in de toekomst mogelijk met de juiste ingrepen keren, maar daarvoor is eerst aanvullend onderzoek vereist.

Een onderzoeksteam van het NYU Langone Medical Center wist als eerste aan te tonen dat het 'Wnt-signaalproces', een reeks stofwisselingsprocessen, een belangrijke rol speelt binnen de pigmentontwikkeling van het haar. Het was al bekend dat Wnt-signaalprocessen belangrijk zijn voor verschillende andere reguleringen binnen het lichaam.

"We weten al tientallen jaren dat haarfollikelstamcellen en pigmentproducerende melanocyten samenwerken om de kleur in het haar te produceren", zo licht onderzoeker Mayumi Ito de baanbrekende ontdekking toe. "Dankzij het onderzoek weten we nu dat het Wnt-signaalproces de samenwerking tussen de stamcellen en melanocyten coördineert."

De onderzoekers denken het ontstaan van grijze haren te kunnen keren door het Wnt-signaalproces te beïnvloeden. Door de nieuwe Amerikaanse ontdekking heeft de medische wetenschap meer inzicht gekregen in het gedrag van melanocyten. En dat kan in de toekomst weer gebruikt worden voor het aanpakken van pigmentaandoeningen of het grijs worden van het haar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021