Excite

Onderzoekers werken aan vaccin tegen dronkenschap

Chileense onderzoekers werken aan een vaccin dat dronkenschap zou moeten voorkomen. Drinkers zouden dankzij het vaccin al na één glas last moeten krijgen van een kater. Hierdoor zouden ze praktisch direct moeten stoppen met drinken, wat dronkenschap voorkomt.

De biochemici lijken zich vooral te richten op aldehyde-dehydrogenase. Dit is een stofwisselingsenzym dat je niet alleen helpt om giftige stoffen uit alcoholische dranken te verteren, maar ook bepaalt in hoeverre je drank kunt verdragen. Als je geen aldehyde-dehydrogenase aanmaakt, dan kan het zijn dat je al na één glas tipsy bent. Bij één op de vijf Aziaten is dit het geval. Door het vaccin te ontwikkelen kan dit effect ook bij andere mensen bereikt worden.

Juan Asenjo leidt het onderzoek en wist al te vertellen over de eerste positieve resultaten van het onderzoek. Zo zouden proefdieren, waaronder muizen en ratten, na de vaccinatie al de helft minder alcohol drinken. De proeffase met dieren is inmiddels afgerond en men bereidt zich nu voor op een proeffase met mensen. Deze fase zal in 2012 van start kunnen gaan. Asenjo hoopt dan een nog hoger succespercentage te kunnen realiseren: een vermindering van 95% moet volgens hem haalbaar zijn.

Het vaccin doet sterk denken aan het middeltje dat professor Zonnebloem in het album Kuifje en de Picaro’s bedenkt. Kapitein Haddock, een fervent drinker, laat de fles dankzij dit middel staan. Dit effect was met een pilletje echter op te lossen, iets dat met het vaccin niet het geval is.

Afbeelding: Flickr, gebruiker abhi_ryan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021