Excite

Ongelukkiger na geboorte kind

Ouders zeggen eigenlijk altijd dat de geboorte van hun kind het mooiste moment van hun leven is. Jaja. Onderzoek wijst namelijk uit dat kersverse ouders namelijk een stuk minder gelukkig zijn zodra hun kroost er is.

Hoog gespannen verwachtingen zijn er genoeg, maar gemiddeld hebben mannen zeven jaar lang last van een verminderd geluksgevoel na de geboorte van hun kind. Voor mama’s is het zelfs nog erger, zij blijven er vijftien jaar lang last van hebben.

Dit alles blijkt uit een proefschrift van Babette Pouwels van de Universiteit Utrecht. Voor mannen zijn vooral het inkomen en vrije tijd zorgenkindjes. En dat is gek, want uit het proefschrift blijkt dat ze hier nauwelijks op hoeven in te leveren. Waarschijnlijk is het vooral de vrijetijdsbesteding die hen parten speelt.

Voor vrouwen is het vooral een verandering van werkzaamheden dat zorgt voor een minder gelukkig bestaan. In plaats van werken besteden ze meer tijd aan huishouding en zorg. Dit betekent minder geld en minder vrije tijd.

Volgens Pouwels, die zelf twee kinderen heeft, is het vooral belangrijk om de taken goed te verdelen.’ Op deze manier deel je de verantwoordelijkheid voor het huishoudinkomen en de huiselijke verplichtingen en voorkom je dat je de druk voor het verdienen van een inkomen of het zorgen voor huishouden en kinderen bij één partner leg,t’ zei Pouwels tegen Blik op Nieuws.

Afbeelding: Flickr, gebruiker bradbrundage

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020