Excite

Online lummelen maakt werknemers productiever

Tijdverspilling is helemaal geen tijdverspilling als het online is; volgens een aantal wetenschappers maakt het rondhangen op internet werknemers namelijk productiever. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Universiteit van Kopenhagen.

Voor het onderzoek werden een aantal werknemers verdeeld in twee groepen. Beide groepen moesten een video kijken waarin mensen een bal heen en weer gooide. Elke groep werd daarna gevraagd of ze zich konden herinneren hoe vaak de bal over en weer was gegaan. De ene groep had bovendien eerst een grappige online video gekeken, terwijl de andere groep direct aan het werk moest gaan. Die groep hoorde de andere groep lachen over de filmpjes.

Uit het onderzoek bleek vervolgens dat de mensen die eerst het grappige filmpje gekeken hadden, minder fouten maakten dan de mensen die direct aan het werk moesten gaan. Een helemaal sluitend bewijs voor de stelling is dit nog niet, want het kan ook zo zijn dat de hardere werkers afgeleid waren door het gelach van hun collega’s.

Toch denken de onderzoekers dat het voor werkgevers verstandig kan zijn om hun medewerkers ‘internetpauzes’ te geven, zodat ze even kunnen doen wat ze willen. Een dergelijk plan wordt overigens al in de praktijk gebracht bij Google, waar werknemers een vijfde van de werkdag mogen doen wat ze willen.

Afbeelding: Flickr account Checiap

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021