Excite

Onrust over kindersigaret: shisha-pen

Onder andere de GGD maakt zich zorgen over een 'kindersigaret' met waterdamp: de shisha-pen. De shisha-pen is een elektronische nep-sigaret die de laatste tijd erg populair is geworden onder kinderen. De trend is vooral aanwezig in Amsterdam en Arnhem. Zorgen zijn er omdat het roken van een kindersigaret slechts een kleine stap is verwijderd van het proberen van een echte sigaret.

Kinderen leren inhaleren

Directeur van GGD Nederland Laurens de Vries sprak donderdag op Radio 1 van "een slechte ontwikkeling". Volgens de Vries leren kinderen ermee te inhaleren over hun longen. Hij roept daarom tabakszaken op om de kindersigaret niet te verkopen. Overigens valt de shisha-pen niet onder de tabakswet.

Effecten op longen van kinderen

Ook Stivoro maakt zich zorgen om de shisha-pen, maar niet alleen omdat het de drempel naar een echte sigaret zou verlagen. In de pen zit geen tabak of nicotine, maar wel een hoop andere stoffen die worden ingeademd zoals propyleen, glycerine, ethyl alcohol en maltol. Omdat de shisha-pen zo nieuw is, is nog niet duidelijk wat de (chemische) stoffen voor effecten hebben op de longen van kinderen.

Onderzoek shisha-pen

In april werden al kamervragen gesteld over de kindersigaret, die er ook uitziet als een echte peuk - inclusief brandend rood lampje bij het inhaleren. Staatssecretaris van Gezondheid Martin van Rijn liet weten geen aanleiding te zien voor een verbod op de shisha-pen. Wel zei hij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de pen te laten onderzoeken en op basis daarvan te bezien of verder maatregelen nodig zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020