Excite

Onrustig slapen tast geheugen aan

Na een uitgebreid onderzoek met muizen bleek dat regelmatig wakker worden het vermogen aantast om herinneringen aan te maken. De muizen waren genetisch gemanipuleerd, zodat bepaalde cellen met licht konden worden aangestuurd. Vervolgens konden onderzoekers de slaap van de muizen verstoren met licht, zonder dat de kwaliteit van de slaap, het aantal uren en de opbouw van de slaap werd verstoord.

Na hun slaapje werden de dieren in een doos geplaatst met een oud en nieuw object. Het oude object hadden ze al een keer gezien. Muizen die rustig hadden geslapen bekeken het nieuwe object uitgebreid, maar de muizen die onrustig hadden geslapen hadden evenveel aandacht voor beide objecten. Dit wijst er op dat een onrustige slaap iets met hun geheugen doet.

De onderzoekers wijzen er op dat ook mensen met geheugenproblemen vaak slecht slapen. Zo hebben mensen met Alzheimer vaak moeite om rustig de nacht door te komen. Toch is het nog niet geheel duidelijk of het de aftakeling van het brein is dat leidt tot en slechte nachtrust of dat een slechte nachtrust leidt tot de aftakeling van het brein.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021