Excite

Ontbijt voor een gezond gewicht

Uit onderzoek is gebleken dat ontbijten allerlei positieve effecten heeft, onder andere voor mensen die willen afvallen. Wil jij een gezond gewicht? Begin dan je dag met een stevig ontbijt.

Maak je ontbijt de grootste maaltijd

Een goed ontbijt is goed voor je lijf. Dat blijkt uit onderzoek van Israëlische wetenschappers. De grootste maaltijd van de dag nuttigen in de ochtend in plaats van in de avond is goed voor je lichaam. Zo zou dit eetpatroon beschermen tegen ziektes en helpen voor mensen die willen afvallen.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden 93 vrouwen met overgewicht ingedeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg een zwaar ontbijt, een flinke lunch en een licht avondmaal. De andere groep kreeg precies het tegenovergestelde. Na twaalf weken bleken vrouwen die het menu met een zwaar ontbijt, meer dan twee keer zoveel gewicht verloren dan de dames met het tegenovergestelde menu. Daarnaast bleek dat de vrouwen die het meest waren afgevallen, minder kans hebben op suikerziekte, een te hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Ontbijt goed voor de gezondheid

Ook uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ontbijt goed voor de gezondheid is. Mannen die regelmatig het ontbijt overslaan hebben maar liefst 27 procent meer kans op een hartaanval dan mannen die zonder ontbijt de deur uit gaan. En niet alleen de kans op een hartaanval wordt beïnvloed door het dagelijks nuttigen van een ontbijt. Onder de mannen die niet ontbijten zijn drie keer zo veel rokers, iets meer singles en ze drinken meer alcohol.

Effect op gezondheid

Opvallend genoeg aten mannen die niet ontbeten gedurende de dag niet meer calorieën. Het effect op de gezondheid moet daarom misschien verklaard worden uit “het tijdstip van eten,” schrijven de onderzoekers. Dat zou de stofwisseling kunnen ontregelen. Een andere mogelijkheid is dat de niet-ontbijters slechter af zijn doordat zij de voedingsvezels mislopen die meestal in ontbijtgranen zitten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021