Excite

Ook in dromenland wordt er veel bewogen

Drukke dag gehad? Veel gesport of een nachtje doorgehaald op de dansvloer? De kans is aanwezig dat als je eenmaal in bed ligt dezelfde bewegingen herhaalt in je slaap. Franse wetenschappers hebben ontdekt dat mensen in hun slaap bepaalde aangeleerde patronen kunnen herhalen.

Het was de onderzoekers al eerder opgevallen dat de hersenen tijdens het slapen ongeveer dezelfde activiteit vertoonden als tijdens het leren. Om dit te controleren bedachten ze een test, die ze uitvoerden op proefpersonen die tijdens hun slaap vaak bewegingen uitvoeren die ze in hun dromen doen. De ene persoon heeft die neiging namelijk sterker dan de ander.

De deelnemers moesten terwijl ze wakker waren een aantal knoppen in een bepaald patroon indrukken. Vlak voor dat ze gingen slapen voerden ze hetzelfde patroon op denkbeeldige knoppen nog een keer uit. Nadat de proefpersonen naar dromenland waren vertrokken voerden veel dezelfde bewegingen opnieuw uit, tijdens hun slaap dus. Er was één vrouw bij die het patroon zelfs exact wist te herhalen.

Volgens de wetenschappers duidt dit erop dat mensen tijdens hun slaap recent aangeleerde activiteiten herhalen. Als je partner dus ineens besluit om te gaan leren boksen, zorg dan dat je niet samen in een iets te klein bed slaapt. Voor je het weet heb je een rechtse directe te pakken!

Afbeelding: Flickr, gebruiker rileyroxx

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020