Excite

Ook jongens eerder in de puberteit

Ouders van jonge kinderen kunnen hun borst natmaken: de lastige tijd van volwassen worden breekt bij hun kroost vroeger aan. Het blijkt dat niet alleen meisjes, maar ook jongens tegenwoordig eerder beginnen te puberen. In de jaren '70 begon de puberteit bij jongens wanneer ze 13 waren, nu zijn jongens al op 12-jarige leeftijd in de puberfase, zo toont een vergelijkend onderzoek aan.

Bij jongens begint de seksuele ontwikkeling wanneer zij tussen de 12 en 15 jaar oud zijn. In die periode groeien ze behoorlijk snel, en worden ook hun penis en testikels groter. Amerikaanse onderzoekers vergeleken de groei van 6200 gezonde jongens van nu met gelijksoortige analyses uit de jaren '70.

Destijds begon de seksuele ontwikkeling op 13-jarige leeftijd, tegenwoordig begint die ontwikkeling al wanneer jongens 12 jaar oud zijn. In beide periodes werden lengte, gewicht, volume, testikels, penislengte en omtrek gemeten. De penis en de testikels maakten de snelste groei door tussen de leeftijd van 12 en 16.

Tussen 12 en 14 jaar groeien jongens voornamelijk qua lengte en breedte. Het onderzoek laat verder zien dat jongens in de jaren '70 relatief kleinere geslachtsdelen hadden. De generatieverschillen verdwijnen overigens weer op 17-jarige leeftijd.

De verschillen tussen de jaren '70 en nu, worden veroorzaakt door genetische-, voedings-, milieu-, en educatieve factoren. Welke gevolgen de vroegere puberteit eventueel voor de gezondheid van mannen heeft, is nog onduidelijk.

Afbeelding: Flickr, gebruiker kr4gin

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021