Excite

Ook lichte stress kan grote gevolgen hebben

Zelfs lichte stress kan je leven zeer negatief beïnvloeden. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de effecten van minder zware stress voorheen erg onderschat zijn. De psychische druk kan op de lange termijn vaker leiden tot arbeidsongeschiktheid en psychologische problemen dan tot nu toe werd gedacht.

De mogelijkheid dat iemand in de arbeidsongeschiktheidswet terecht komt wordt zelfs zeventig procent groter wanneer er sprake is van lichte stress. De kans op psychische problemen verdubbeld. Dat heeft onderzoek van de Universiteit van Bristol in samenwerking met het Zweedse Karolinska Instituut uitgewezen.

Meer dan een kwart van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die de wetenschappers hebben onderzocht gingen dan ook naar mensen die last hadden van stress. Bij mensen met psychische problemen was het percentage dat direct gelinkt kon worden aan stress nog veel groter; bijna 65 procent.

Een groot probleem bij stress is dat de problemen die het veroorzaakt moeilijk aan te geven zijn. Mensen die afgekeurd worden hebben veelal fysieke problemen, maar de achterliggende oorzaak kan vaak worden gezocht in stress. Volgens de onderzoekers zijn sommige doktoren, maar ook patiënten zelf, snel geneigd de problemen te zoeken in het lichaam en niet in de geest. "Lichte psychologische stress kan met veel meer lange termijn problemen worden geassocieerd dan toe nu toe gedaan werd, en het effect op de volksgezondheid wordt wellicht onderschat," aldus de wetenschappers.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Evil Erin

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020