Excite

Optimisten leven langer

  • © Getty Images
Het is heel gezond om zaken van de positieve kant te bekijken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat optimisten langer leven. Het halveert zelfs de kans op hartproblemen en over het algemeen zorgen optimisten ook beter voor zichzelf. Daarnaast hebben ze - in vergelijking met mensen die juist negatief denken - een betere bloedsuiker, een gezonder cholesterolgehalte en zijn ze over het algemeen fysiek actiever.

Over het algemeen lijkt het erop dat mensen die optimistisch zijn ook gezonder zijn. Ze hebben gezondere gewoontes, de kans dat ze roken is kleiner en in de meeste gevallen is hun BMI ook een stuk gezonder. Een goede mentale gezondheid lijkt dus een belangrijke rol te spelen in de fysieke gezondheid.

Al met al is de kans op hartproblemen bij optimisten veel kleiner. Die problemen worden namelijk onder meer veroorzaakt door een hoge bloeddruk, roken, te weinig sporten, een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht. Dit zijn allemaal zaken waar optimisten veel minder mee te maken hebben.

Voor het onderzoek werden gegevens van meer dan 5000 Amerikaanse volwassenen gebruikt. Hun gezondheid werd onder de loep genomen en onderzoekers stelden hen vragen over hun kijk op het leven, hun fysieke gezondheid en andere zaken. Van de mensen die het meest optimistisch waren, scoorde tussen de 50 en 76 procent 'ideaal' voor wat betreft gezondheid. 55 procent scoorde gemiddeld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021