Excite

Opvallend onderzoek: woordkeuze voorspelt relatie

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Rochester hebben een bijzondere ontdekking gedaan. De woordkeuze van partners zou aan kunnen geven hoe de relatie zal verlopen.

Het onderzoek bestond uit twee tests, waarbij de respondenten steeds gevraagd werd om hun partner in een aantal woorden te omschrijven. In het eerste geval mocht er gekozen worden uit positieve woorden, terwijl er voor de tweede test juist negatieve woorden werden gebruik. Bovendien mochten de respondenten zelf nog woorden bedenken; ze hoefden dus niet per se iets positiefs of iets negatiefs te zeggen.

Tijdens beide tests moesten de partners op de knop drukken zodra er een woord voorbij kwam dat betrekking had op hun partner. Hiervoor hadden de respondenten slechts een paar seconden de tijd; lang nadenken en de mogelijkheden overwegen was er dus niet bij.

Uit de resultaten kwam een helder beeld naar voren, dat opvallend meer concreet was dan het beeld dat de onderzoekers uit interviews hadden gekregen. Tijdens die interviews laten respondenten dan niet het achterste van hun tong zien, maar tijdens dit onderzoek blijkbaar wel.

De wetenschappers concludeerden dat mensen die negatief over hun partner denken zeven keer zoveel kans hebben om binnen een jaar te scheiden. Voor de 116 respondenten werd voorspeld dat er één persoon binnen een jaar zou scheiden. Dat bleek later daadwerkelijk uitgekomen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Brave new traveler

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020