Excite

Hulp uit onverwachte hoek: de osteopaat

Als je in Nederland iets mankeert, dan ga je meestal in de eerste instantie naar de huisarts. Daarna kan een verwijzing naar het ziekenhuis volgen. Maar niet alle gezondheidsproblemen worden op die manier opgelost. Soms is een alternatieve benadering nodig en dan kun je bijvoorbeeld terecht komen bij een osteopaat.

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat beoefent osteopathie. Dit is een bijzonder vak; in de Verenigde Staten staat een osteopaat op hetzelfde niveau als een arts, maar in Nederland is het vaak geen officiële arts, maar een fysiotherapeut of een manueel therapeut.

Daarnaast volgt de osteopaat nog een gerichte opleiding, om osteopathie te kunnen beoefenen. Wat dat is? Osteopathie richt zich niet alleen op de kwaal, maar op de patiënt als geheel. Als je hoofdpijn hebt, kan het best zijn dat de osteopaat de oorzaak daarvan in je voeten zoekt. Dat lijkt vreemd, maar blijkt in de praktijk goed te werken. En op die manier lost de osteopaat problemen op die een huisarts of gewone dokter niet wist op te lossen.

Amerikaanse oorsprong van osteopathie

Er is een reden dat osteopathie in Amerika groter is dan in Nederland; de oorsprong is daar te vinden. Osteopathie werd in de 19e eeuw ontwikkeld door Andrew T. Still. Hij was arts, maar vertrouwde niet alleen op de wetenschap. Hij zag ook het verband tussen verschillende lichaamsdelen en ontwikkelde een methode die hardnekkige, tot dan toe onoplosbare, klachten kon verhelpen. Osteopathie is pas in de laatste tien jaar ook in Nederland steeds bekender aan het worden. De behandelingen worden in sommige gevallen dan ook al vergoed.

Vind een osteopaat

Om een goede osteopaat te vinden, is het belangrijk te kijken of deze is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Dan weet je namelijk zeker dat de behandelaar voldoet aan belangrijke kwaliteitseisen. Via de site kun je zoeken naar behandelaars in jouw regio. Een verwijzing van je huisarts vragen kan natuurlijk ook.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019