Excite

Overgang van zomertijd en wintertijd is ongezond

De biologische klok die we binnenin ons hebben heeft een grote invloed op onze gezondheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen moeite hebben met de verschuiving van een uur tijdens de zomer- en wintertijd.

Voor veel mensen is deze overgang een lastige tijd. En daarom zullen veel mensen volgende week weer in de problemen komen. Door de biologische klok voelen veel mensen zich ’s avonds niet moe, waardoor ze vaak later naar bed gaan. Maar door de verschuiving van de klok moeten ze er wel weer vroeg uit de volgende dag. Ook is er uit recentelijk onderzoek gekomen dat mensen meer last hebben van stress in de week waarin de klok wordt verzet. Er ontstaan extra veel auto-ongelukken door de stress.

Professor dr. Domien Beersma is een internationaal erkend expert op het gebied van de chronobiologie. Hij zegt over de overgang van zomer- en wintertijd: ‘Zweedse onderzoekers hebben in kaart gebracht wanneer hartinfarcten precies optreden. Het hele jaar door is er op maandag een piek in het aantal infarcten, zo blijkt uit hun onderzoek. In de loop van de week neemt het aantal af, in het weekeinde is het het laagst. Na de overgang op zomertijd, is de piek op maandag extra hoog. Maar ook de rest van die eerste week blijven er meer hartinfarcten optreden.’ De professor is dan ook een groot voorstander om de zomertijd en wintertijd af te schaffen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021