Excite

Overgewicht blijkt toch deels erfelijk

Zware botten, een stevige bouw; dit soort argumenten voor wat overgewicht worden vaak nog steeds niet serieus genomen. Toch blijkt dat overgewicht wel degelijk niet altijd volledig door eigen schuld komt. De kans op overgewicht wordt ook deels bepaald door de genen.

Dit bleek eerder al uit een onderzoek van Ruth Loos. Zij ontdekte verschillende genen die ervoor zorgden dat bepaalde mensen gevoeliger zijn voor overgewicht. Het blad Nature Genetics heeft dit lijstje van Loos nog eens uitgebreid tot zo’n 30 genen die erfelijk zijn en helpen uit te leggen hoe het komt dat de één van een glas water al afvalt, terwijl de ander alleen maar aan lijkt te komen.

Deze genen blijken zo belangrijk te zijn in het verkrijgen van overgewicht, dat mensen met een aantal van deze genen ook gemakkelijk zeven tot negen kilo zwaarder kan wegen dan iemand die hetzelfde eet, maar niet die specifieke genen heeft.

Het bijzondere aan de genen is dat ze ook bepalen waar je het extra vet opslaat; op je heupen, op je dijen, op je billen, of op je buik. Hierdoor wordt eigenlijk je figuur al voor een groot deel bepaald. Een ander opvallend detail is dat er zeven genen zijn die vooral van grote invloed zijn bij vrouwen. Mannen lijken minder veel last te hebben van die genen.

Overigens wil dit allemaal niet zeggen dat mensen die overgewicht hebben daar zelf niets aan kunnen doen. Volgens Roos is het nog altijd zo dat vette voeding en te weinig bewegen de grootste boosdoener is, als het gaat om overgewicht.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Let Ideas Compete

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021